Cпасет вегетаріанство від пандемії

В американській організації «Люди за етичне ставлення до тварин» (PETA) заявили, що більшість пандемій виникали через вживання людьми м’яса тварин, яким вколюють антибіотики і утримують у поганих умовах, що викликає спалахи інфекційних захворювань. Про це повідомляє видання The Guardian.

«Досить того, що вживання м’яса та інших продуктів тваринного походження сприяє захворюванню серця, діабету і раку. А шкідливі бактерії, виявлені в кишечнику і фекаліях тварин, включаючи сальмонелу і кишкову паличку, часто викликають спалахи харчових отруєнь », – уточнила глава PETA Еліза Аллен.

На її думку, більшість епідемій спалахують, тому що люди утримують тварин в брудних і переповнених фермах або ринках, які стають ідеальним місцем для розмноження патогенних мікроорганізмів.

«Що ще гірше – тварин на фабриках зазвичай годують величезною кількістю антибіотиків, щоб підтримувати їх життя в брудних, хворобливих умовах, які в іншому випадку вбили б їх.

З нею згоден і професор гігієни навколишнього середовища Університету Джона Хопкінса Роберт Лоуренс. «У нас є численні докази того, що коли ви ставите тварин в багатолюдні, антисанітарні умови і використовуєте низькі дози антибіотиків для профілактики захворювань, ви створюєте ідеальний інкубатор для спонтанних мутацій в ДНК бактерій», – уточнив Лоуренс.

Через такого повсюдного використання антибіотиків деякі бактерії стали стійкими навіть до найсильніших препаратів, сприяючи появі нових агресивних патогенів, стійких до антибіотиків », – уклала Аленн.

Вона додала, що всім людям необхідно стати вегетаріанцями, щоб запобігти новим пандемії, які, на її думку, можуть бути страшніше коронавірусной инфекциии.

Тим часом головний дієтолог МОЗ Віктор Тутельян заявив «Газеті.Ru», що такі висловлювання неспроможні, оскільки наукового обґрунтування даної інформації немає.

"Це маячня. Все змішали в купу. Ми летючих мишей і щурів не їмо, які несуть небезпеку. Велику і дрібну рогату худобу або свині, вони не переносять ні коронавірус, ні інші небезпечні захворювання », – заявив фахівець.

Він підкреслило необхідність дотримуватися правил раціонального харчування в макро і мікро речовинах – приймати вітаміни, мінеральні речовини і амінокислоти.

З ним погодилася і дієтолог Наталія Сапогова. На її думку, людям необхідно дотримуватися балансу між рослинною і тваринною їжею.

«Безумовно, небезпека в м’ясі є – воно викликає ряд захворювань. Особливо, якщо була порушена техніка безпеки на виробництві. Інфекції можуть передаватися через їжу, проте це стосується і рослинних продуктів », – розповіла вона« Газеті.Ru »

Говорячи про плюси вегетаріанства, фахівці завжди відзначають, що якщо м’ясо повністю замінити овочами та фруктами, то можна вивести з організму токсини і шлаки. «Як показують багато досліджень, прихильники вегетаріанства менше страждають від гіпертонії, цукрового діабету і серцево-судинних захворювань. Рослинні продукти не сприяють розвитку атеросклерозу, так як не володіють атерогенними властивостями », – додала Сапогова.

Однак є у рослинного харчування і мінуси. Серед них – дефіцит амінокислот, заліза, цинку, кальцію, вітамінів D і В12, поліненасичених Омега-3 жирних кислот, а також харчових волокон. Дієтолог уточнила, що рослинний білок має малий амінокислотний склад і гірше засвоюється організмом – серйозний недолік білка з часом може позначитися на роботі імунної та репродуктивної системи.

«Якщо ви все-таки зважилися на вегетаріанський спосіб життя, то варто подбати про те, щоб вивчити, де добрати необхідні амінокислоти, які є в м’ясі», – уточнила фахівець

При цьому Сапогова не згодна з тим, що антибіотики, які додають в м’ясо, можуть нести небезпеку. Їх, за її словами, застосовують для того, щоб попередити масовий спалах захворювань серед худоби. «У дикій природі тварини несли б набагато більшу небезпеку, оскільки у них виробився власний імунітет до певних хвороб, які для людини могли б бути смертельні», – зазначила фахівець.

Вона підкреслила, що небезпеку несуть саме екзотичні види м’яса, етіологія яких людині не відома. «Про це говорять і світові вчені – коронавірус виник в організмі диких тварин, після чого, потрапивши в організм людини, мутував і став дуже вірулентним», – заявила Сапогова.

Тим часом раніше вчені провели генетичний аналіз нового коронавіруса з Китаю і з’ясували його найбільш вірогідне джерело. Результати дослідження були опубліковані в журналі Journal of Medical Virology.

Новий коронавірус, зараження яким вперше зареєстрували в кінці грудня 2019 року в китайському місті Ухань, належить до зоонозних вірусних захворювань – тобто передався людині від тварини. Це стало можливим після того, як вірус, перебуваючи в організмі тварини, зазнав ряд генетичних мутацій, які дозволили йому заражати людей.

Китайські вчені провели детальний генетичний аналіз нового вірусу і порівняли його результати з наявної генетичною інформацією по іншим. Дослідники прийшли до висновку, що 2019 nCoV – комбінація коронавіруса, виявленого у кажанів, і іншого коронавіруса невідомого походження. До людини ж він потрапив від змій, в організмі яких сталася рекомбінація вірусного білка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *