А ви знаєте, чим корисний бальзамічний соус?
Серед безлічі приправ і соусів бальзамічний соус виділяється своєю універсальністю. Його подають до сиру і овочів, до риби і м’яса, до десертів і фруктам. Бальзамічний соус в нашій країні не так популярний, як в Європі, але коло його шанувальників все-таки не назвеш обмеженим. Сьогодні ми розповімо про користь і шкода бальзамічного соусу, поділимося секретами і рецептами. Бальзамик може стати відмінним способом урізноманітнити навіть низькокалорійний дієтичний раціон.
Що це таке?
Бальзамічний соус найбільш широко використовується в Середземноморської кулінарії. Італійську кухню без цього соусу уявити собі просто неможливо, застосовують його в Іспанії, Португалії, на Балканах. Бальзамічний соус привносить в страви неповторний складний аромат і пряні фруктові нотки. Готують його на основі бальзамічного оцту, процес приготування якого ми опишемо трохи пізніше. В результаті виходить схожа на дьоготь тягуча карамельна суміш. Зазвичай цей соус темно-коричневого кольору, але бувають різні варіації, зустрічається навіть білий бальзамико, який готують з особливого сорту винограду в Італії.
ЮНЕСКО внесло бальзамічний соус до Переліку об’єктів всесвітньої спадщини, що зайвий раз підтверджує культовий статус бальзамико. На смак цей соус досить складний, хоча непідготовлений споживач зазвичай концентрується на солодощі, кислоті та виноградне смаку. Ті, хто розкуштував і полюбив цю приправу з легкістю впізнають нотки фруктів, деревини, гвоздики і інших прянощів. Вона розкриває з несподіваного боку смак багатьох звичних (навіть трохи обридлих) продуктів.
Користь і шкода
Користь бальзамічного соусу в плані вітамінів і поживних речовин добре вивчена. З вітамінів в бальзамико присутні А, В і С, з мікроелементів виділяються магній, кальцій і залізо. Італійські вчені стверджують, що регулярне, але помірне, споживання допоможе попередити судинні захворювання і пов’язані з ними ризики інфаркту та інсульту. Також бальзамико допомагає запобігати утворенню злоякісних пухлин.
Але головна властивість бальзамічного соусу все-таки полягає в регуляції травлення. Він допомагає засвоювати найрізноманітніші продукти, стимулюючи виділення шлункового соку. Особливо важливий цей аспект в дієтичному харчуванні, коли раціон низькокалорійний і складений переважно з овочів. Салатна заправка з бальзамико значно полегшує сувору дієту. Також вчені стверджують, що соус допомагає налагодити роботу нервової системи і когнітивні процеси. Це особливо важливо при стресовій роботі. Також бальзамічний соус активно застосовують в домашній косметології в країнах, де цей соус має широке поширення. З ним роблять антицелюлітні обгортання, додають в омолоджуючі маски для шкіри обличчя, використовують в якості кондиціонера після миття голови (у вигляді розчину з водою, звичайно).
З шкідливих і потенційно небезпечних якостей можна виділити непомірне споживання. У соусі чимало кислоти і цукру, присутній сіль і кілька консервантів. При помірному використанні зазвичай ніяких проблем з соусом зазвичай не виникає. Але при серйозних патологіях в області шлунково-кишкового тракту і нирок потрібна консультація з лікарем.
Склад бальзамічного соусу
Основою заправки завжди виступає справжній бальзамічний соус. Тривалість і трудомісткість процесу виробництва пояснює його високу вартість. На першому етапі свіжовичавлений виноградний сік виварюють, поки він не перетвориться в густе сусло. Після його розливають в бочки, виготовлені з тутового дерева (також відоме в нашій країні як шовковиця). На другому етапі сировину переливають в бочки з каштана або вишневого дерева. Коли оцет майже готовий його поміщають в барила меншого розміру з ясена або дуба. Всього 20% від кінцевого продукту використовується за призначенням, в залишився оцет доливають сусло з попереднього етапу і знову витримують, що робить процес безперервним, а смак впізнаваним.
Процес витримки якісного бальзамічного оцту може становити від 3 д 12 років. Італійські виробники вказують термін витримки на етикетці, споживач також може орієнтуватися на колір кришечки:
- 12 років – кремовий або червоний колір етикетки;
- 18 років – срібний;
- 25 років – позолочений, золотий.
Саме якісний бальзамічний укус задає тон майбутньому соусу, так як є його основою.
Додатково в нього додають:
- чорний або червоний перець;
- гірчицю;
- корицю;
- лимонний сік;
- розмарин;
- часник;
- перець чилі;
- мед і трюфель.
Бальзамічний соус – це елемент середземноморської кухні, тому кращими його виробниками і оберегами традиційних рецептів є італійці.
де використовується?
Перш за все, це основа середземноморських салатних заправок, майонезів і маринадів. Використовують його і в складі соусів для десертів – бальзамико відмінно гармонує з морозивом, салатами зі свіжих фруктів. Звичайно ж, соуси – в залежності від того, з якими стравами їх рекомендується вживати – відрізняються додатковими інгредієнтами. Так, гострий перець додають в заправку, призначену для вживання з м’ясом, приготованим на вогні. З рибою і білим м’ясом поєднується соус з часником, а розмарин і базилік додають в бальзамик для піци або овочів-гриль. З напоями, десертами, фруктами і м’ясними стравами можна вживати знаменитий соус Саба, який готується також на основі бальзамічного оцту.
Готуємо соус будинку
Класичний бальзамічний соус подається до м’ясних і рибних страв і надає їм пікантний смак. Готується він нескладно:
1. В емальовану каструльку влийте 100 мл бальзамічного оцту.
2. Додайте склянку цукрового піску, розмішайте і поставте на середній вогонь.
3. Додайте маленьку ложку меленої кориці і чотири суцвіття гвоздики.
4. Коли соус закипить, зменшіть вогонь і залиште, поки суміш не випарується і загусне.
Як правило, для цього достатньо 30-40 хвилин, при цьому кількість суміші має зменшитися приблизно вдвічі – враховуйте це при приготуванні. За консистенцією готовий продукт повинен нагадувати мед, його потрібно процідити і охолодити.
Дієтичні рецепти з бальзамічним соусом
Ви можете самостійно поекспериментувати з салатним заправками і соусами до м’яса і риби. Бальзаміко по-новому розкриє звичні страви. Ми ж наведемо пару перевірених рецептів.
Брускетта з томатами і бальзамико
Ця страва підійде в якості перекусу або повноцінного обіду на дієті. Беремо скибочки хліба в потрібній кількості (краще використовувати чіабатту, але це не принципово). Підсушуємо їх на сковороді або в духовці без масла. Ріжемо помідори на кубики зі стороною близько сантиметра (можна і дрібніше), подрібнюємо пару зубчиків часнику. Обсмажуємо все це на сковороді з додаванням олії і бальзамічного соусу протягом 2-3 хвилин, щоб не втратити природний смак томатів. Підсушений хліб скроплюємо оливковою олією і укладаємо гарячі помідори, зверху посипаємо зеленню (по можливості використовувати базилік). Подавати можна з холодним зеленим чаєм або келихом червоного вина.
Салатна заправка з бальзамічним соусом і кунжутом
Цей рецепт популярний в південних регіонах Італії. Змішуємо в пропорції 2 до 1 оливкова олія і негострий гірчицю, додаємо пару столових ложок лимонного соку і стільки ж насіння підсушеного кунжуту. Потім перчимо і доводимо до смаку за допомогою бальзамічного соусу (не потрібно класти його занадто багато). Ця заправка однаково хороша в холодних і гарячих салатах.