Coffee addicted: кращі аромати з запахом кави
Коли твій бос @ sobak4a щодня з’являється в офісі з лимонним Рафом і супроводжує кожен другий пост в Instagram хештегом # кофеїнові, то питання, що привезти людині на пам’ять з тієї чи іншої поїздки, відпадає сам собою – красива чашка, місцевий сорт або турка. Сам я кави теж дуже люблю – до сих пір оплачую взяту в розстрочку білосніжну красуню Jura і відвідую щоранку перед роботою крихітну вірменську кав’ярню.
Анастасія Харитонова і її «кавовий» аккаунт @ sobak4a в Instagram
Часто кажуть, що аромат кави набагато крутіше смаку. Я б майже погодився, не скуштувавши одного разу кави в Бейруті. Проте, аромат напою і в правду дуже багатий. Щоб його описати піде маса прикметників – міцний, солодкий, гіркий, кислий, димний і так далі. Відтінків і того більше – шоколадний, карамельний, хлібний, горіховий. І це не дивно – в каву знайдеться 800 ароматичних речовин, а, наприклад, в не менше ароматному вини лише 200. На особливості запаху впливає все: область виростання, клімат, висота над рівнем моря, рік врожаю, партія, час збору, вид обсмаження . Будь-бариста скаже вам, яких зусиль коштує зберегти всі ці нюанси при виготовленні чашки кави. Як і парфумер, який отримав завдання створити аромат з кавової нотою: один невірний крок і композиція обернеться запахом застояної гущі або смаженого м’яса.
Нота кави одна з небагатьох в парфумерії, яка може бути натуральною і синтетичною. У кожної з них свої переваги. Свіжі «зелені» зерна екстракції не піддавалося, так як не пахнуть – їх треба попередньо обсмажити, перш чим отримувати абсолют. Екстракція летючим розчинником дасть густу темну рідину зі складною палітрою відтінків від пряних до солодких, майже завжди «кусючих» як в міцний еспрессо. Кілька років тому в Robertet запропонували «знебарвлений» абсолют – аромат більш тонкий і нагадує запах кав’ярні з вулиці. Його характеристики – солодший, округлий, з відтінками шоколаду і тютюну. У Firmenich кавове нутро вдало добувають критичної CO2 екстракцією, що дозволяє фінального продукту придбати природний аромат підсмажених зерен, ще більш гурманський і деревне.
Синтетичний кави нічим не поступається натуральному, а також дозволяє уникнути ризиків і сюрпризів з ароматною палітрою (пам’ятаєте про м’ясо?) – його придумали фахівці, які розробляють безпечні смакові і ароматичні композиції в харчовій промисловості. Вони складаються з ювелірно підібраної суміші різних фуранів і пірозінов – якраз тих речовин, які містяться в натуральному кави і формують його впізнаваний запах. Нота кави в ароматах звучить також двояко: так би мовити, прямо в ніс (ні з чим не переплутаєш і завжди дізнаєшся) і в підтримку, дозволяючи всім супутнім інгредієнтів грати на рівних правах (той випадок, коли читаючи піраміду, піднімаєш брову вгору при згадці там кава, серйозно?). До речі, за останньою інформацією кавові зерна в парфумерних магазинах зазнали жорсткої критики – мовляв, не допомагають вони зовсім в обнулення рецепторів, а, навпаки, тільки все плутають. Моя приватна думка така: якщо прийшли вибрати аромат, то не більше трьох претендентів за візит, свіже повітря замість кавових зерен в банку, блоттер і семпл в кишеню, щоб удома як слід обміркувати покупку. У нас в огляді ароматів трохи більше, але ми нікого і не квапимо. Take your time, як то кажуть!
ноти: кава, троянда, деревина, ваніль, карамель, амбра, мускус
Став фаворитом ще до офіційного релізу – аромат по достоїнству оцінили і шанувальники Montale і завзяті кавомани. Вийшло затишне побачення в кав’ярні під вечір, коли в приміщенні тепло, малолюдно, горить приглушене світло, пахне всіма видами кави відразу і бордовими трояндами від нього, які вона не випускає з рук.
ноти: кава, ветивер, шкіра
Чи не найочевидніший кавовий аромат, що при цьому не заважає йому залишатися в даній категорії. Стила ліс, прихоплений міцним морозцем. Тріщить багаття з відталих деревинок. У казанку окріп, в гуртку розчинний чорна кава, руки в стоять колом шкіряних рукавичках і червоний ніс. Сьорбнути, шмигнути носом і блаженно посміхнутися.
ноти: кава, рожевий перець, жасмин, флердоранж, ваніль, кедр
Перший гучний випадок використання кавового акорду в жіночих духах, та ще в такий непристойно високій концентрації. Rock vibes, чорні стрази і білі квіти – ще ніколи кави не був таким гламурним.
ноти: лаванда, кава, гаряче молоко
Новий зразок фотографічної пам’яті Replica зі Стокгольма 2007 року. І в правду кави брейк, де двоє не дуже близьких людей п’ють на ходу капучино, формально спілкуються і не звертають уваги на вусики з пінки. Нічого особистого тільки бізнес.
ноти: кардамон, мускатний горіх, кориця, кава
Той самий кави з Бейрута, який подається виключно після щедрої трапези. Відмовтеся від солодощів, щоб нічого не заважало вам збожеволіти від задоволення. Чорний і оксамитовий як ніч, міцний до нестями і тахікардії, зі зносячи дах ароматом спецій.
ноти: бергамот, лаванда, шавлія, герань, кава, шкіра, кардамон, ладан
Самий ввічливий і дипломатичний кави з усіх можливих – такий, знаєте, лавандовий раф. Я завжди утримуюся, але даний факт не заважає мені з цікавістю роздивлятися в черзі тих, хто його замовляє. І не один персонаж, включаючи цей gender free одеколон, ніколи не розчаровував.
ноти: флердоранж, кава, кленовий сироп, ебенове дерево, геліотроп, ваніль, боби тонка, сандал
Осінь в Парижі. Заморозки вранці, яскраве сонце до полудня, аромат смажених каштанів, ритуальний кави в Cafe deFlore, швидкоплинне знайомство і запрошення опинитися десь між його обіймами і хрусткою простирадлом. Добре, що церква Сен-Жермен-де-Пре прямо під вікнами, на зворотному шляху можна забігти і сповідатися.
ноти: бергамот, какао, рожевий перець, кава, жасмин, пачулі, боби тонка
Якби Laduree в паралельній реальності відкривалося опівночі, то офіціантки міняли б білі фартухи на латексні фартухи, фісташкові макаруни перетворювалися б Лолліпоп з афродизіаками, а кава неодмінно б пахло гірким шоколадом і хтивими квітами.
ноти: кава, дубовий мох, сандал, амбра, мускус
Кава від шамана, чорний і приготований на вогнищі. Втік шиплячої піною, стривожені вугілля і сирий грунт під ними. Ніякої романтики, натяку на гурманство і капкейк вприкуску – похмурий і від цього ще більш прекрасний.
ноти: білий гіацинт, ірис, кава, ваніль, турецька троянда, опопонакс, мускус, мед, кедр
Коли паша в студеної Європі сумує за домівкою, він просить няню зварити йому турецьку каву на піску і налити в вазочку Baccarat варення з рожевих пелюсток. Одягнувши шаровари з начосом і спорудивши будиночок з оксамитових подушок, він димить кальяном і грає сам з собою в нарди Hermes.
ноти: кава, бергамот, розмарин, флердоранж, дубовий мох, ваніль, пачулі, амбра
Колумбійська кава у всій красі. Густий, ароматний, з вкрапленнями землистий відтінків, тропічних квітів і прибережної зорі. Розрахунок такий, щоб сподобатися навіть любителям чаю.