6 Продуктів, які не варто їсти, щоб не бути млявим і втомленим

червоне м’ясо

З одного боку в цьому продукті міститься безліч корисних мікроелементів, а з іншого – після вживання червоного м’яса виникає ряд побічних ефектів, які негативно відбиваються на самопочутті. У будь-якому випадку, є страви на основі цього продукту – не найкращий рішення для підвищення енергетичного тонусу.

Щоб переварити червоне м’ясо, витрачається дуже багато енергії. Тому після щільного сніданку чи обіду людині, швидше за все, захочеться відпочити, навіть подрімати, а не вперто приступати до роботи. Корисність червоного м’яса безпосередньо залежить від його якості та способу обробки.

Так, при вживанні ковбаси або сосисок йде багато сил на їх перетравлення, а поживних елементів організм отримує в мінімальній кількості. В результаті відчувається втома, а відчуття голоду починає даватися взнаки вже через пару годин.

Якщо немає сили волі повністю відмовитися від червоного м’яса, потрібно намагатися вибирати те, яке в меншій мірі піддавалося обробці. А взагалі краще щільні м’ясні обіди переносити на вихідні дні.

солодощі

Солодкі борошняні страви на деякий час піднімають настрій, потім викликають пригнічений стан. Проблема в тому, що кондитерські вироби викликають проблеми з шлунково-кишковим трактом, стають причиною запорів. Людина починає відчувати себе дискомфортно, спостерігається погане самопочуття.

Ще одним мінусом солодощів є те, що через різкого стрибка цукру в крові у людини швидко підвищується апетит. Також, якщо постійно вживати солодощі на сніданок, через 2-3 роки збільшується ризик розвитку діабету.

Білий хліб

Білий хліб – звична складова сніданку. З нього робляться тости, бутерброди, можливо – піца на обід. Хліб стимулює функціонування підшлункової залози, провокує викид інсуліну. Саме тому після такого сніданку відчувається втома.

Хліб має низьку поживну цінність, він не допомагає наситити організм. Людина швидко починає відчувати почуття голоду після нього. Крім того, надмірне вживання хліба призводить до появи зайвої ваги. Найбезпечнішими в даному випадку є вироби з борошна грубого помелу – хліб з висівками.

Жирна їжа і фастфуд

Якщо регулярно відвідувати кафе та ресторани, які продають жирну їжу і фастфуд, може розвиватися клінічна депресія. Такі страви перевантажують людський організм сіллю і жирами. Наприклад, після вживання гамбургера відчувається насичення організму, але через короткий проміжок часу рівень цукру в крові різко знижується, відчувається втома, зниження тонусу. Такий стан в більшості випадків затягується на 2-3 години.

спиртне

Алкогольні напої в помірній кількості мають заспокійливу дію на організм. Але при частому їх вживанні спостерігається зневоднення організму, постійна сонливість, слабкість в м’язах, погіршення концентрації уваги.

Кава – звичний ранковий напій практично кожної людини. Однак реакцію на нього можна порівняти з емоціями при реальній небезпеці. При попаданні кофеїну в кров наднирники починають активно виробляти кортизол і адреналін. Це, звичайно, бадьорить, деякий час відчувається приплив бадьорості, сил і енергії. Якщо зрідка балувати себе чашкою кави, приємний ефект швидко пройде, ніякої шкоди організму не буде.

Коли ароматний напій вживається кілька разів на день, наднирники просто перестають на нього реагувати. До кофеїну настає звикання, людині потрібні великі дози, щоб підбадьоритися. Причому будуть наступати скачки – від потужного припливу енергії до повної розбитості, сильної втоми.

Будь-які продукти і приготовані страви дійсно впливають на настрій і самопочуття. Тому потрібно харчуватися збалансовано, вживати їжу в помірних кількостях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *